YÖS – Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı – ismindende anlaşılacağı gibi, Yabancı Öğrencilerin Türkiye’de okumak için girmeleri gerektiği sınavdır. Türkiye’deki bazı devlet ve özel üniversite YÖS ile yabancı uyruklu öğrenci almaktadır. YÖS sınav soruları diğer üniversite kabul sınavlarından farklılıklar göstermektedir.
Bunun yanında Yabancı Öğrencilerin YÖS Sınavına girebilmeleri için belirli YÖS Şartları ve koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir
YÖS kabul eden üniversiteler kontenjanları kendileri açıklamaktadır. YÖS sınav sonuçları ise üniversiteler tarafından açıklanmaktadır. YÖS sınavı ile yabancı uyruklu öğrenciler Tıp, Mühendislik, Mimarlık, Hukuk, Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık, Eczacılık, Psikoloji, öğretmenlik gibi daha bir çok bölüme girebilmektedirler.
Statistics on such injuries vary, but somewhere between 30 percent and 75 percent of runners are hurt annually, a number that has led researchers to investigate a wide array of possible explanations, from modern running shoes to stretching, running frequency, weight, biomechanical misalignment, and muscle imbalance.
YÖS Sınavı Soruları nedir?
YÖS (YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ SINAVI)
YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) Soruları Oransal Dağılımı
Genel kabul gören ve 2010 öncesi YÖS’de 80 soru bulunuyordu. Bu soruların dağılımı 45 YÖS IQ – Genel Yetenek (IQ), 30-32 Matematik, 3-5 Geometri sorularından oluşmaktadır.
Matematik ve Geometrie soruları genel lise düzeyinde olan sorulardan oluşmaktadır. Soru yapıları LYS ve LGS’den farklılıklargöstermektedir.
Tüm sınav sorularını kapsayan YÖS Hazırlık Kitapları
YÖS Sınavı ile Hangi Bölümlerde Okunur?
YÖS Sınavı ile Devlet ve Vakıf Üniversitelerinin her bölümünde okuyabilinir.
• Ancak; Bazı üniversitelerin Güzel Sanatlar ve Müzik alanında eğitim veren bölümlerine Özel Yetenek Sınavı ile kabul yapılmaktadır.
• Diğer bir alan ise Askeri ve Polis Akademilerine: Öğrenci, bu kurumların özel şartlarını yerine getiren adaylar kabul edilir.
Lise Diploma Ortalamasının YÖS sınavında önemi
Okul türü, alan ve bölüm farkları, AÖBAP diploma notu gibi etkenlerin hiç birinin değeri yoktur.
Örneğin: Türkiye’de dil okuyan bir öğrenci dil eğitimi tercihi yaparken, YÖS Sınavı’nda hem dil, hemde diğer tüm bölümlerden tercih yapabilir.
Tıp eğitimi dahil tüm fakültelerde okuyabilir.
Gerekli koşul mezun olduğu lisenin Türkiye’de lise eğitimi diplomasına denk olmasıdır. Almanya’da Abitur, Fachabitur, Açık Lise (AÖLBAP) öğrencileri tüm bölümlere girebilmektedirler.
YÖS Başvuru
YÖS Sınavı başvuru yapmak için Yabancı Öğrenci kabul eden üniversitelerin sitesinden sınav başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Genellikle YÖS Başvuruları Şubat ve Mart aylarında başlamaktadır. Bazı üniversiteler ise Mayıs aylarına kadar YÖS Başvuru kabul etmektedir. YÖS Sınav Başvuru tarihleri için sitemizi takip edebilirsiniz. 2018 YÖS başvuru tarihlerini ve geçmiş sınav tarihlerini bakarsak, 2019 yılında ve bundan sonraki yıllarda aynı zamanlarda olacağını tahmin edebiliriz.
İstanbul Üniversitesi YÖS sınavı ve önemi
İstanbul Üniversitesi YÖS Sınavı yabancı uyruklu öğrenci sınavları arasındaki en önemli sınavıdır. Bu sınava en çok öğrenci katılmaktadır. İÜYÖS sınav sonuçları genellikle tüm üniversitelerde geçerli olmaktadır. İstanbul Üniversitesi’nin YÖS sınavı Almanya, Fransa, Hollanda, Amerika, Türkmenistan, Azerbaycan ve diğer ülkelerin çeşitli kentlerine yapılmaktadır.
İÜYÖS Sınavı hakkında bilgi
YÖS Sınavlarına yıllık kaç kişi girmektedir?
31,08,2017 YÖK verilerine göre 114 Devlet Üniversitesi , 65 Vakıf Üniversitesi , 6 Vakıf Meslek Yüksekokulları (185 Üniversite) fakülte ve yüksekokullarında toplam 39037 ögrenci okumaktadır.
Bu ögrenciler YÖS ve Uluslararası Diplomalarla gelen öğrencilerdir.
Türkiye üniversitelerinde eğitim gören uluslararası öğrenci sayısı son 3 yılda 2 katından fazla artmıştır. Ögrenci sayısı 50,000 e yaklaşmıştır. 2018-2023 yıllarında 100,000 öğrenci hedeflenmektedir. Bununla birlikte farklı ülkelerden 3000-3500 yabancı öğretim üyesi çeşitli üniversitelerde görev yapmaktadır.
YÖS Sınavında En Fazla Tercih Yapılan Programlar Nelerdir?
1. Tıp Fakültesi (Türkce)
2. Tıp Fakültesi (Ingilizce)
3. Diş Hekimliği
4. İşletme
5. Hukuk Fakültesi
6. İktisat
7. EEG
8. Psikoloji –PDR
9. Mimarlık
10. Veterinerlik
YÖS Sınavına En Fazla Hangi Ülkeler Başvurmaktadır?
Azerbeycan, Türkmenistan, Iran, Türkiye, Suriye, Almanya, Bulgaristan, Afganistan, Kırgızistan, Tacikistan, Afrika ülkeleri (Tanzanya, Kenya, Malavi, Misir, Tunus)
Yerleştirmelerde başvurulan ülkelerle paralellik göstermektedir.
YÖS’e Girebilmek İçin Türk Vatandaşlığından Çıkmak Gerekiyor Mu?
• Eğer yurtdışında liseyi bitirdiyseniz ve çifte vatandaşlığınız var ise, asla çıkmayınız!
Çünkü çifte vatandaşlar bu durumda haktan faydalanabiliyorlar.
• Eğer liseyi yabancı bir ülkede bitirdiyseniz ve bu ülkede eğitim süresince /en az 3 yil) ikamet ettiyseniz Türk vatandaşı olsanız dahi bu haktan faydalanıyorsunuz. Asla vatandaşlığınızı bırakmayınız.
• Liseyi Türkiye’de çifte vatandaş olarak bitirdiniz ise, mutlaka Türk vatandaşlığından çıkınız. Çıkmazsanız; kazansanız bile kayıt yaptırma olanağınız yoktur.
• Vatandaşlıktan çıkma işlemini İçisleri Bakanlığına başvurarak başlatabilirsiniz.
Icisleri Bakanligi Nüfus ve Vatandaslik Isleri Müdürlügü Vatandasliktan Cikma Subesi veya Konsolosluklar
YÖS sınavı ile öğrenci kabul eden üniversiteler kendi resmi web siteleri aracılığıyla duyuru yapmaktadır. Hangi üniversitelerinin YÖS sınavı ile öğrenci aldığı hangilerinin sadece lise diploması ile öğrenci aldığını öğrenebileceğiniz internette birçok kaynak bulabilirsiniz. Hâlihazırda YÖS ile öğrenci kabulü yapacağını resmen açıklayan üniversitelerin yanı sıra kendi içerisinde YÖS hazırlığında olan ancak sınav henüz bu konuda resmiyet kazanmayan üniversiteler de bulunmaktadır.
Her yıl düzenlenen YÖS sınavları yabancılar uyruklu öğrenciler için LYS ve YGS denkliğinde bir sınavdır. Yabancı uyruklu öğrenciler bu sınavı bir Türkçe Dil Sınavı gibi algılasalar da bu sınav genel olarak öğrencinin bilgisini ölçmeye yönelik bir sınavdır. Toplam 80 sorudan oluşan sınavda 45 adet Genel Kültür(Genel Yetenek, IQ) sorusu, 30 adet Matematik ve 5 adet Geometri sorusu bulunmaktadır. Bir öğrenci gerekli koşulları sağlarsa YÖS puanıyla 2 bölümü aynı anda tercih edebiliyor. YÖS sınavlarını 2011 yılından bu yana ÖSYM yerine üniversitelerin kendisi yapıyor. Öğrenci puanına göre alan seçimi yapıyor. Minimum 40(bazılarının taban puanı 50’dir) puan alan öğrenci tercih yapabiliyor.
Agharta Education – YÖS sınavı ile ilgili tüm sorularınıza cevap verecek bilgi ve donanımına sahip kadrosu ile sizlere hizmet vermektedir.